Перейти до основного вмісту

Сквалан у косметиці

Якщо ви коли-небудь натрапляли на косметичний інгредієнт під назвою «сквалан» і шукали інформацію про нього, то, можливо, помітили, що вживаються два терміни: squalane («сквалан») і squaline («сквален»). Ті, хто думають, що це те саме, помиляються. Різниця в одній літері має велике значення, адже визначає стабільність сполуки. Тому перш ніж говорити про вплив сквалану, спробуємо розібратися, чим він відрізняється від сквалену.

Сквалан (або squalane) є гідрогенізованою формою сквалену. Сквален — це ліпід (жир), який природно міститься в шкірі та виділяється сальними залозами. Сквален, утім, недостатньо стабільний для використання в косметичних засобах, тому його модифікують, щоб він прослужив довше. Модифікований сквален називають скваланом, і ви, мабуть, натрапляли на нього, читаючи склад засобів для шкіри й волосся.

 

Властивості сквалану

Завдяки тому, що сквалан у косметиці імітує природні жири нашої шкіри, він дуже ефективний. Він є першокласним зволожувальним та антивіковим інгредієнтом для всіх типів шкіри. Водночас сквалан — це дуже легка олійка, яка стане чудовим доповненням до ваших ритуалів догляду за шкірою. Вона не залишає жирних слідів і забезпечує зволоження без зайвого обтяження, яким «грішать» деякі олійки та продукти на олійній основі.

Вплив сквалану на шкіру

  • Пом’якшує та розгладжує.
  • Зміцнює природний захисний бар’єр шкіри.
  • Заспокоює суху й подразнену шкіру, знімає почервоніння.
  • Зволожує й утримує вологу в шкірі, створюючи захисний бар’єр на її поверхні.
  • Регулює вироблення шкірного жиру, тому також підходить людям із жирною шкірою, схильною до акне.
  • Завдяки потужним антиоксидантним властивостям має додаткову перевагу — здатність вирівнювати тон шкіри, зокрема усувати темні плями.

Вплив сквалану на волосся

  • Допомагає утримувати вологу всередині волосяних волокон і забезпечує гідратацію сухого волосся, не обтяжуючи його.
  • Захищає волосся від термічного впливу під час користування випрямлячем або щипцями для завивки, а також під час перебування на сонці.
  • Сприяє зміцненню волосся й додає йому блиску.

Косметика зі скваланом

Найпопулярнішим засобом догляду за шкірою є скваланова олійка. Утім вибирати варто саме 100%-ву скваланову олійку, уникаючи зайвих добавок. Скваланові сироватки для шкіри, маски та креми для очей також дуже популярні. Сквалан можна сміливо використовувати щодня, наносячи на очищену й тонізовану шкіру. Якщо ви внесли його у свій ранковий ритуал краси, не забудьте застосувати після нього крем із SPF.

Сквалан чудово підходить для сухої, подразненої та чутливої шкіри й помірно сухого волосся. Скваланова олійка —  некомедогенна, тож підходить для всіх типів шкіри, включно з жирною та проблемною.

Порада: якщо ви користуєтеся ретинолом, перед його застосуванням нанесіть засіб зі скваланом, щоб зменшити ризик подразнення шкіри.

Раніше використання сквалану в косметиці викликало дискусії, адже його добували з жиру акулячої печінки. Однак зараз більшість косметичних компаній працюють лише з рослинними формами сквалану, який отримують з оливок, рису або цукрової тростини. Тож тепер це цілковито веганський інгредієнт.

Подаруйте своїй шкірі м’якість і захист від несприятливих зовнішніх впливів завдяки продуктам зі скваланом! А також відкрийте для себе інші косметичні інгредієнти, як-от ніацинамід, пептиди та кераміди.

весь текст скритий текст